Natuursteen is een prachtig materiaal dat bovendien erg lang meegaat. Het is dan ook ideaal voor vloeren, omdat het tegen een stootje kan en niet snel lijdt onder de dagelijkse beslommeringen van een gezin. Toch is het wel belangrijk dat je de vloer goed onderhoudt. In dit artikel lees je alles over het onderhoud van leisteen.

Het onderhoud van je leisteen

Leisteen heeft een natuurlijke hardheid waardoor de steen weinig onderhoud vergt. Toch is het aan te raden om je leistenen vloer regelmatig te vegen of te stofzuigen, zodat achtergebleven zand of stof geen krassen op je tegels kunnen maken. Als je vloer aan een grotere schoonmaakbeurt toe is, kun je de leisteen schoonmaken met een sopje van lauw water en – eventueel – een zachte zeep met lage pH-waarde. Let er daarbij wel op dat je niet te veel water gebruikt. Leisteen is namelijk vrij poreus, waardoor de steen snel water opneemt, wat tot vlekken kan leiden. Droog de vloer nadien altijd met een droge microvezeldoek. Zo blijven er geen strepen achter.

Heb je vlekken gemaakt? Reageer dan zo snel mogelijk door de vlek meteen droog te deppen en vervolgens te verwijderen met een natte vod. Ga in geen geval aan de slag met een schuurspons!

Beter voorkomen dan genezen

Zitten er vlekken op je leistenen vloer die je echt niet weg krijgt met water en een beetje zeep? Geen nood: een eenvoudige natuursteenrenovatie brengt raad. Ook als er krassen of putten in je vloer zitten, is deze oplossing aangeraden. Om te voorkomen dat je vloer beschadigd raakt, neem je wel beter je voorzorgen door je leisteen te voorzien van een beschermlaag. Dat kan gewoon door je vloer te impregneren, waarbij een water- en vuilafstotend laagje op je leisteen wordt aangebracht. Op die manier behoudt de natuursteen langer zijn mooie uitstraling én is hij nog eenvoudiger in onderhoud. Win-win!

Is je leistenen vloer aan een reparatie toe of wil je hem graag laten impregneren? Dan kunnen wij je helpen! Aarzel niet om contact met ons op te nemen.