Door zijn natuurlijke hardheid kan natuursteen vrij goed tegen een stootje en is het erg eenvoudig in onderhoud. Toch kan het al eens gebeuren dat je een vlek maakt en dat je je natuursteen moet reinigen. Om te voorkomen dat je het probleem verergert en je natuursteen lelijk wordt, hou je je het best aan een paar richtlijnen. In dit artikel ontdek je wat je vooral niet mag doen!

Gebruik niet te veel water en let op met schoonmaakmiddel

Het eerste wat je vooral niet mag doen als je je natuursteen gaat reinigen, is te veel water gebruiken. Zeker bij heel poreuze natuursteensoorten moet je hiermee oppassen. Doe je dat niet, dan kan het water de steen binnendringen via bijvoorbeeld kapotte voegen, waardoor de steen beschadigd raakt. Robuustere natuurstenen die buiten aangelegd zijn, zoals terrastegels, kun je eventueel wel reinigen met de lagedrukstraal van een tuinslang en een schrobborstel. Het spreekt voor zich dat natuursteen reinigen met een hogedrukreiniger altijd uit den boze is. Zelfs als de natuursteen een preventieve behandeling kreeg.

Meestal gebruik je het best gewoon zuiver water aangelengd met een mild product speciaal voor natuurstenen om natuursteen te reinigen. Als je een gewoon schoonmaakmiddel wil gebruiken, let dan op de pH-waarde: die mag nooit te hoog zijn. Idealiter gebruik je een natuurlijke zeep.

Let op met bijtende of schurende producten bij het reinigen van je natuursteen

Net zoals je bij voorkeur geen zeep gebruikt met een te hoge pH-waarde, let je in het algemeen maar beter goed op met bijtende, chemische producten, zoals chloor of azijn. Natuursteen is namelijk erg gevoelig voor zuren en het gebruik ervan kan de oppervlakte aantasten. Hetzelfde geldt overigens voor het gebruik van schuursponzen. Kort samengevat behandel je je natuursteen het best zachtaardig.

Vergeet niet om je natuursteen te impregneren

Een laatste tip die je vooral niet mag vergeten, is om je natuursteen preventief te behandelen door hem te impregneren. Op die manier is de steen beter bestand tegen een teveel aan water of olie. Bovendien zorgt het beschermend laagje dat de steen minder snel verslijt én ook nog eens z’n mooie kleurtje behoudt!