Terracotta tegels geven je woning een warme gloed. De steen is erg stevig, maar tegelijk ook gevoelig voor vocht. Daarom moet je goed opletten bij het schoonmaken. Ontdek ons professionele advies voor het onderhoud van terracotta tegels.

De schoonheid van terracotta tegels

Terracotta betekent ‘gebakken klei’. De bruin-oranje kleur en natuurlijke structuur geven de tegels een authentieke uitstraling. Terracotta is geen natuursteen, maar heeft wel enkele gelijkaardige eigenschappen.

  • Goed bestand tegen slijtage: je terracotta vloer zal de tand des tijds makkelijk doorstaan.
  • Duurzaam: terracotta bevat geen schadelijke chemicaliën en is recycleerbaar. Door de tegels te verpulveren en de schilfers opnieuw te bakken, kan de terracotta makkelijk in andere vormen gesneden worden.
  • Veelzijdig: terracotta is geschikt voor vloeren, muren en werkbladen.

Onderhoud terracotta tegels: waarop letten?

Het belangrijkste dat je moet weten over het onderhoud van terracotta tegels: de steen kan niet zo goed tegen vet, vuil en vocht. Zure producten, zoals azijn, zijn al helemaal uit den boze. Het is slim – of zelfs noodzakelijk – om je terracotta te laten impregneren. De tegels krijgen dan een beschermlaag, zodat jij je niet meteen zorgen hoeft te maken als je iets morst.

Je terracotta vloer reinigen

En wat met het dagelijkse onderhoud? Regelmatig stofzuigen is sowieso de basis, zodat zand of steentjes geen krassen kunnen maken. Gebruik bij voorkeur een borstel met zachte haren, anders krijg je misschien toch nog lelijke strepen op je terracotta vloer.

Je terracotta vloer reinigen doe je met zuurvrije schoonmaakproducten, zoals bijvoorbeeld Marseillezeep, en een lichtvochtige microvezeldweil. Die zijn zacht voor je vloer. Intensieve of schurende producten zijn absoluut te vermijden. Omdat terracotta niet optimaal bestand is tegen water, ga je na het dweilen best nog eens met een droge microvezeldoek over de tegels.

Beschadigde terracotta tegels herstellen

Toch iets fout gelopen tijdens het reinigen? Heb je vlekken, verkleuringen of krassen die je wil wegwerken? Of kan je terracotta vloer wel een nieuwe beschermlaag gebruiken? Neem contact met ons op, dan zoeken we samen de beste oplossing.