De lente is bij velen synoniem met grondig schoonmaken. Dat hoeft niet te verbazen: bij de eerste lentebries is er niets fijner dan uw ramen opengooien om frisse lucht binnen te laten. Met een perfect gereinigd huis – en ditto natuursteen – wordt het nóg beter. Alleen kan het een behoorlijke uitdaging zijn om uw hele woning onder handen te nemen. Daarom vindt u hieronder een gids boordevol tips voor een geslaagde lenteschoonmaak!

Gun uzelf voldoende tijd

De grote lenteschoonmaak vergt wat meer dan snel even stofzuigen en dweilen. Het is immers de hoogste tijd om al het vuil dat zich tijdens de winter wist te verzamelen aan te pakken én een ideaal moment om uw spullen te sorteren. Voorzie daarom genoeg tijd om alles tot een goed einde te brengen en spreid het werk bij voorkeur over meerdere dagen. In de ideale situatie neemt u een ruimte per dag onder handen. Zo raakt u niet ontmoedigd en begint u elke keer aan een haalbare klus.

Tip: bent u visueel ingesteld? Maak dan eerst een plan waarin u voor elke ruimte verschillende to do’s opstelt die u gaandeweg kunt schrappen.

Werk van boven naar beneden en van droog naar nat

Dé vuistregel bij schoonmaken is om eerst de bovenste ruimtes van uw huis aan te pakken. Spullen die weg mogen brengt u meteen naar beneden, zodat u niet in de verleiding komt om ze toch maar te houden. Dat geldt ook voor het schoonmaken zelf: u stoft kasten en meubels af voordat u uw vloer onder handen neemt, en wanneer u ramen lapt, werkt u eveneens van boven naar onderen. Pas wanneer u alle stof verwijderd heeft, kunt u aan de slag met water en schoonmaakmiddel.

Tip: ruim uw kasten op voor u stofzuigt. Haal alles uit de kast, maak de binnenkant stofvrij en geef enkel de spullen die u wilt houden een plekje. De rest gaat genadeloos weg!

Alle hoeken van de kamers zien

De grote lenteschoonmaak kan heus meetellen als workout. Om elk hoekje schoon te maken, moet u immers al uw meubels verplaatsen. In de slaapkamer draait u uw matras om, in de woonkamer verplaatst u de zetels. In de badkamer is het tijd om kranen te ontkalken en om zeepvlekken te verwijderen. En vergeet in de keuken niet om de binnenkant van uw vaatwasmachine te reinigen!

Tip: als u nog geen vloerbeschermers onder uw meubels heeft, is dit het ideale moment om daar verandering in te brengen. Zo voorkomt u krassen!

De juiste schoonmaakproducten

Gebruik voor elk materiaal de juiste schoonmaakproducten. Ga uw ramen te lijf met een glasreiniger en een stofvrije doek en neem natuurstenen oppervlakken onder handen met een licht alkalisch product. Dat zorgt er niet alleen voor dat uw schoonmaak stukken efficiënter verloopt, maar u voorkomt ook moeilijk te verwijderen vlekken of vegen.

Tip: botst u op uw natuursteen aanrechtblad, keukenspoelbak of douchebak op vlekken die u enkel erger lijkt te maken? Die komen wij met plezier wegwerken.

Diepe krassen of vlekken op uw vloer?

Hardnekkige vlekken of diepe krassen op uw natuursteenvloer? Dan hoeft u niet meteen te panikeren. Met natuursteenrenovatie kunnen de meeste problemen verholpen worden. En wanneer alles er weer piekfijn bij ligt, kunt u een extra water- en vuilafstotende beschermlaag (laten) aanbrengen. Zo houdt u uw vloer langer én makkelijker schoon. Dat scheelt dan weer voor de volgende lenteschoonmaak.

Tip: natuursteenrenovatie is minder ingrijpend dan u denkt. We hoeven uw vloer bijvoorbeeld niet uit te breken. U hoeft dus niet te vrezen voor dikke stofwolken.

Vergeet de buitenkant niet

Wanneer uw huis er vanbinnen tiptop uitziet, moet u enkel nog de buitenkant aanpakken. Met het mooie weer in het vooruitzicht komen barbecues en gezellige avonden op het terras of in de tuin steeds dichterbij. Tijd om die groene aanslag te verwijderen, dus!

Tip: vraag raad aan uw specialist wanneer u niet weet welk product u het beste gebruikt om uw terras schoon te maken.

Maak het leuker én makkelijker voor uzelf

Schoonmaken is een hele klus, dus houd u niet in om het voor uzelf leuker te maken door naar fijne muziek te luisteren, uw gezin te laten helpen en uzelf te belonen voor uw harde werk.

Tip: schakel een specialist in voor intensief onderhoudswerk, zoals een natuursteenrenovatie.