Is uw vloer versleten of vertoont hij de laatste tijd wel érg veel krassen? Dan is vloerrenovatie beslist een mooie oplossing. Door te renoveren ziet uw vloer er als nieuw uit, zonder matte vlekken, krassen of oneffenheden. In dit artikel bespreken we enkele aandachtspunten om in uw achterhoofd te houden wanneer u vloerrenovatie overweegt. Hebt u een vloer van natuursteen, lees dan ook zeker meer over natuursteenrenovatie.

Vloer uitbreken hoeft meestal niet

Slaat de schrik u om het hart wanneer het woord ‘renovatie’ valt en ziet u daarbij meteen doembeelden van aanhoudende breekwerken en dikke stofwolken? Dan kunt u de zaken gerust wat minder dramatisch bekijken, want een vloer renoveren is minder intensief dan u denkt. In de meeste gevallen valt een vloer zelfs perfect te renoveren door enkel de toplaag te bewerken. Vaak is de vloer uitbreken dus niet nodig. De toplaag wordt tijdens de renovatie minutieus afgeschuurd, zodat de krassen verdwijnen en uw vloer opnieuw een mooie, gave bovenlaag krijgt.

Volledig uitbreken hoeft met andere woorden lang niet altijd om een vloer te renoveren . Een hele geruststelling voor veel renovatie-angsthazen.

Wanneer een beschadigde vloer renoveren?

Vertoont uw duurzame natuursteenvloer krassen of vlekken? Die zijn helaas niet te verwijderen met welk onderhoudsproduct dan ook. Onderstaande voorbeelden van schade komen vaak voor bij natuursteenvloeren:

  • Leisteen wordt dof onder invloed van zuren en alkalische middelen.
  • Travertin wordt dof door veelvuldig gebruik.
  • Hoe poreuzer de natuursteen, hoe makkelijker hij vuil ‘opslorpt’.
  • Let op met traptapijt, dat resten achterlaat op uw duurzame natuurstenen trap.

Vloerrenovatie is in zulke schadegevallen dé oplossing om uw vloer nieuw leven in te blazen.

Vloerrenovatie in de keuken, badkamer en meer

De renovatie van badkamervloer of keukenvloer verloopt in principe hetzelfde als vloerrenovatie in andere ruimtes. Je kunt de vloer renoveren op twee manieren of, als het om een vloer van natuursteen gaat, kiezen voor nog een derde methode.

  1. De vloer uitbreken
  • Stap 1: vloer uitbreken
    Als de vloer in niet zo’n goede staat meer is, breek je met een drilboor voorzichtig een klein stukje uit de vloer. Liggen de tegels op zand of zavel, dan heb je geluk. Je kunt gewoon verder met uitbreken en daarna volgt stap 2. Bots je echter op een ondervloer van chape, dan moet je de tegelvoegen eerst loskappen en daarna de tegels uitbreken. Het is erg belangrijk dat je de chape zo weinig mogelijk beschadigt.
  • Stap 2: ondervloer egaliseren
    Als de chape geen scheuren, putten of grote niveauverschillen heeft, dan kun je de dekvloer gewoon egaliseren en doorgaan naar stap 3. Is dat niet het geval, dan opteer je het best voor een volledig nieuwe dekvloer.
  • Stap 3: nieuwe vloer leggen
    Is de chape mooi effen en helemaal droog? Dan kun je je nieuwe vloer plaatsen!
  1. De vloer bedekken met een nieuwe

Ben je uitgekeken op je vloer, maar vertoont die weinig of geen schade? Dan kun je er gewoon een nieuwe vloer op leggen, zolang die maar dun genoeg is (tenzij je bereid bent om deuren in te korten).

  • Stap 1: vloer voorbereiden
    Maak de vloer grondig schoon (stof- en vetvrij) en laat hem opdrogen. Scheuren en gaatjes vul je op met plamuur. Breng vervolgens een primer aan.
  • Stap 2: egaliseren
    Breng een laag van 1 tot 2 millimeter egalisatiemiddel aan met een pleisterspaan. Laat twee dagen drogen.
  • Stap 3 : nieuwe vloer leggen
    Zodra het egalisatiemiddel helemaal droog is, kun je je nieuwe vloer plaatsen.
  1. De vloer behouden en renoveren (natuursteen)

Er bestaan verschillende soorten natuursteen. Elk hebben ze hun specifieke eigenschappen, maar wat ze allemaal gemeen hebben is dat je ze kunt renoveren als ze vlekken of krassen vertonen, of er wat dof beginnen uitzien.

Let wel, natuursteenrenovatie laat je het best aan een professional over. Aarzel niet om contact op te nemen met ons. Onze experten weten precies welke materialen ze moeten gebruiken om de vloer te polijsten en hoe het (eventuele) impregneren in zijn werk gaat.

Kosten renovatie vloer

Welke prijs je betaalt voor de renovatie van je vloer, hangt af van het type vloer en de staat waarin de vloer zich bevindt. Het is daarom vrijwel onmogelijk om de kosten goed in te schatten zonder een bestek op maat. Vraag ons gerust om een offerte!

Hoe werkt vloerrenovatie zonder uitbreken?

De ene vloerrenovatie is de andere niet. Alles hangt af van het soort vloer en de materialen die gebruikt werden, maar in veel gevallen is een vloer helemaal uitbreken niet aan de orde. Wel laat u vloerrenovatie het best over aan een professional met kennis van zaken. Wilt u uw vloer van natuursteen graag laten renoveren, zo snel mogelijk en met zo weinig mogelijk overlast? Maak vandaag nog een afspraak!

 

Veelgestelde vragen over natuursteenrenovatie

Is je natuursteen beschadigd of afgeleefd? Dan hoef je je tegels niet meteen te vervangen. Renovatie is dan een duurzame en goedkopere optie. Wij helpen je graag verder! We hebben al meer dan vijftig jaar ervaring en zijn dus de ideale partner voor de renovatie van je natuursteen. Vraag vandaag nog een gratis offerte aan.

Natuursteen is een materiaal waar je lang van kunt genieten. Op voorwaarde dat je de steen correct onderhoudt, weliswaar. Je mag bijvoorbeeld niet te veel water gebruiken en kiest het best voor onderhoudsproducten met een neutrale pH-waarde. (lage pH waarde = zuur en nefast voor natuursteen) Met deze tips voor het dagelijks onderhoud van je natuurstenen vloer verleng je de levensduur. Nog een gouden raad: laat de natuursteen impregneren. Door het extra beschermlaagje blijft hij langer mooi.

Op onze blog vind je meer inspiratie en tips voor een correct onderhoud.

Het kan zijn dat er na het voegen nog cementsluier – restant van cement – achterblijft op de natuurstenen tegels in je huis of op je terras. Als je er snel bij bent, kun je het restant met een vochtige doek afkuisen. Dat kun je enkel meteen na het voegen doen.

Merk je daarna nog cementsluier op? Dan is het moeilijker te verwijderen en moet je heel nauwkeurig te werk gaan. Gebruik geen ruwe spons of chemische producten. Omdat er voor elke soort tegel specifieke methodes zijn om de cementsluier te verwijderen, val je het best terug op de expertise van een professional.

Door je natuurstenen vloer te impregneren, breng je een bescherming aan. De steen wordt zo minder gevoelig voor water en vuil. Je kunt dus gerust je nieuwe vloer al eens impregneren, dan blijft hij langer mooi. We raden je aan om de behandeling af en toe te herhalen, onder meer om de kleur en glans te versterken.

Is je natuursteen beschadigd? Dan kun je de steen schuren om krassen en oneffenheden weg te werken. Ga zelf je aan de slag? Lees dan onze tips voor je begint. In onze webshop vind je alles wat je nodig hebt voor een professioneel resultaat.

Heb je weinig ervaring met natuursteenrenovatie, dan raden we je aan om een beroep te doen op een professional. Maak snel een afspraak via het contactformulier.