Een natuurstenen vloer kan het pronkstuk van uw woning vormen, als u hem tenminste in topconditie houdt. Natuursteen is immers een mooi, maar soms wat kwetsbaar materiaal. Wie huisdieren heeft, weet dat een vlekken onvermijdelijk zijn. Wilt dat nu zeggen dat natuursteen en huisdieren een onverenigbaar duo zijn? Volg even mee!

Dagelijks onderhoud

Of u nu een kat, hond of konijn heeft: de meeste huisdieren verliezen flink wat haar. Regelmatig stofzuigen is dus een must. Maar dat geldt ook voor wie geen huisdieren heeft. Zand dat onopgemerkt op uw vloer blijft liggen kan bijvoorbeeld krasjes veroorzaken. U hoeft overigens niet bang te zijn dat de nagels van uw huisdieren krassen in uw vloer zullen achterlaten. De meeste soorten natuursteen zijn hard genoeg om daar geen schade van te ondervinden.

Eerste hulp bij de meest voorkomende vlekken van huisdieren

Huisdieren brengen hoe dan ook vlekken met zich mee. Gelukkig hoeft u met een vloer in natuursteen niet te panikeren:

  • Laat uw huisdier na een regenachtige dag moddervlekken achter in huis? Dep ze droog met een zachte doek, en ga eroverheen met een licht vochtige doek. Indien de vlekken hardnekkig zijn, kunt u de vloer dweilen met een neutrale, licht alkalische reiniger.
  • Van een heel andere orde zijn urinevlekken en vlekken door braaksel. Beide goedjes bevatten immers zuren die de kalk in verschillende types natuursteen kunnen aantasten. De vlek zo snel mogelijk opnemen is de boodschap. Let erop dat u de vlek niet in de vloer wrijft! Als de vlek oppervlakkig is, zal hij na verloop van tijd verdwijnen. Ga in geen geval aan de slag met huis-tuin-en keukenmiddeltjes die op het internet worden aangeraden.

Tip: heeft uw kat een plasje gedaan op uw vloer? Dan loopt u het risico dat hij daar steeds opnieuw zal willen plassen. Omdat u niet met azijn op uw vloer aan de slag kunt, plaatst u beter de etensbak van uw kat op de plaats van de vlek. Katten zullen immers niet plassen waar ze eten.

  • Behandel bloedvlekken met lauw water. Ammoniak of zuurstofwater zijn af te raden, zelfs als u ze sterk verdunt.

Impregneren voorkomt heel wat vlekken

Uw vloer een extra beschermlaag geven, is altijd een goed idee. Zo voorkomt u dat vlekken diep kunnen doordringen in uw natuurstenen vloer. Is het kwaad al geschied? Dan kunnen we met natuursteenrenovatie alsnog 99% van alle hardnekkige vlekken verwijderen. Neem gerust contact op!