Blauwe hardsteen of blauwsteen is bijzonder gegeerd als tegel voor binnen of voor op een terras. Maar wist je dat er twee totaal verschillende soorten blauwsteen bestaan? In dit artikel zetten we Belgische en Aziatische blauwsteen tegenover elkaar.

Alles wat je moet weten over Belgische blauwsteen

De naam geeft het al weg uiteraard: Belgische blauwsteen is afkomstig uit België, meer bepaald uit Henegouwen. De lokale ontginning maakt het een duurzaam alternatief voor Aziatische varianten. Voor Belgische blauwe steen worden bovendien enkel zaagtechnieken gebruikt die de geologische omgeving respecteren.

1.     De kwaliteit

Belgische hardsteen mag (net als de Vietnamese variant) het predicaat ‘blauwe hardsteen’ dragen, omdat het een bijzonder sterk materiaal is. Het kan tegen een stootje, is slijtvast en vervormt niet onder hoge druk. Regen, vorst en extreme weersomstandigheden zullen je terrastegels niet aantasten. Verder blijft Belgische hardsteen een leven lang z’n mooie blauwe kleur behouden.

2.     Het uitzicht

Belgische blauwsteen

Typisch voor Belgische blauwe hardsteen zijn kleine gefossiliseerde schelp- en schaaldieren in het oppervlak, de zogenaamde crinoïden. Deze steen heeft daarnaast een natuurlijke, diepblauwe kleur.

Aziatische blauwsteen

Alles wat je moet weten over Aziatische blauwsteen

Aziatische blauwsteen is een verzamelnaam voor Chinese en Vietnamese blauwe steen. Deze varianten worden dus vanuit het Oosten verscheept en de ontginning gebeurt soms via invasieve methoden. Daarom scoort deze blauwe steen slecht op het vlak van duurzaamheid.

1.     De kwaliteit

Vietnamese blauwe steen heeft dezelfde hoge kwaliteit als Belgische hardsteen. Chinese blauwe steen daarentegen is een harde kalksteen met een hoog gehalte aan dolomiet, wat op zijn beurt voornamelijk bestaat uit kalk en magnesium. De aanwezigheid van dolomiet in de Chinese steen zorgt ervoor dat die na een aantal jaren gaat verweren en/of een lichte bruine verkleuring kan vertonen.

Daarnaast gelden er in deze regio’s minder strenge selectiecriteria, waardoor de kwaliteit kan afwijken van natuursteen uit België.

2.     Het uitzicht

Bij Aziatische blauwsteen vind je de typische crinoïden van de Belgische variant niet terug. Het dolomiet in de Chinese steen manifesteert zich dan weer onder de vorm van witachtige vlekken of oölieten. Die witte aders zijn talrijk aanwezig, waardoor ze de donkergrijze kleur doorbreken.

Kiezen voor Belgische of Aziatische blauwsteen?

Uiteraard kies je helemaal zelf het type steen van jouw voorkeur. Behalve het uitzicht, de kwaliteit en de duurzaamheid, zal ook de kostprijs daarbij een rol spelen. Belgische blauwsteen is namelijk ongeveer dubbel zo duur als Chinese blauwsteen.

We sommen de belangrijkste verschillen nog even op.

Belgische blauwe steen Aziatische blauwe steen
Kleinere ecologische voetafdruk Slechte duurzaamheidsscore
Diepe blauwe kleur, rijk aan fossielen Eerder grijze kleur, met witte kalkbolletjes en ringen
Strenge kwaliteitscriteria Minder strenge kwaliteitscriteria
Hoog prijskaartje (door schaarste) Goedkoper

 

Hoe Belgische, Chinese of Vietnamese blauwe steen onderhouden?

Of je nu gaat voor Chinese of Vietnamese blauwe steen, of Belgische hardsteen: alle varianten vragen weinig onderhoud. Heb je je tegels laten impregneren? Dan hoef je ze gewoon regelmatig te dweilen met lauw water en neutrale zeep. Met onze reinigingstips blijft jouw blauwe hardsteen in topvorm.

Blauwsteen renoveren?

Is jouw vloer uit blauwe steen vuil of beschadigd en wil je die graag laten renoveren? Dan kun je daarvoor bij ons terecht, ongeacht of het gaat om Belgische of Aziatische blauwsteen. Neem gerust contact op voor meer informatie.