Blauwe hardsteen of blauwsteen is bijzonder gegeerd als tegel voor binnen of voor op een terras. Maar wist je dat er twee totaal verschillende soorten blauwsteen bestaan? In dit artikel zetten we Belgische en Aziatische blauwsteen tegenover elkaar.

1. De herkomst

De naam geeft het al weg uiteraard: Belgische blauwsteen is afkomstig uit België, meer bepaald uit Henegouwen en Aziatische blauwsteen uit Azië. Bij die laatste onderscheiden we nog Vietnamese blauwsteen en Chinese blauwsteen.

Omdat Aziatische blauwsteen uit het Oosten verscheept moet worden, is dit type steen voor ons minder duurzaam dan de Belgische soort.

2. De ontginning

Ook de manier van ontginnen verschilt: terwijl Aziatische blauwsteen soms met invasieve methoden gewonnen wordt, worden er voor Belgische blauwsteen enkel zaagtechnieken gebruikt die de geologische omgeving respecteren.

3. De kwaliteit

Belgische en Vietnamese hardsteen mogen allebei het predicaat ‘blauwe hardsteen’ dragen, aangezien ze zowel qua oorsprong, samenstelling en technische prestaties grote gelijkenissen vertonen.

Chinese steen daarentegen is een harde kalksteen met een hoog gehalte aan dolomiet, wat op zijn beurt voornamelijk bestaat uit kalk en magnesium. De aanwezigheid van dolomiet in de Chinese steen zorgt ervoor dat die na een aantal jaren gaat verweren en/of een lichte bruine verkleuring kan vertonen.

4. Het uitzicht

Belgische en Aziatische blauwsteen lijken weliswaar sterk op elkaar, maar zien er toch niet helemaal hetzelfde uit.

Belgische blauwsteen

Typisch voor Belgische blauwsteen zijn kleine gefossiliseerde schelp- en schaaldieren in het oppervlak, de zogenaamde crinoïden.

Aziatische blauwsteen

Bij Aziatische blauwsteen vind je die niet terug. Het dolomiet in de Chinese steen manifesteert zich dan weer onder de vorm van witachtige vlekken of oölieten.

Kiezen voor Belgische of Aziatische blauwsteen

Uiteraard kies je helemaal zelf het type steen van jouw voorkeur. Behalve het uitzicht, de kwaliteit en de duurzaamheid, zal ook de kostprijs daarbij een rol spelen. Belgische blauwsteen is namelijk ongeveer dubbel zo duur als Chinese blauwsteen.

Blauwsteen renoveren?

Is jouw blauwe steen vuil of beschadigd en wil je die graag laten renoveren? Dan kun je daarvoor bij ons terecht, ongeacht of het gaat om Belgische of Aziatische blauwsteen. Neem gerust contact op voor meer informatie.