Een vloer in leisteen ziet er prachtig uit en geeft je woning net dat tikkeltje extra. Door zijn speciale structuur moet je leisteen wel op een vrij specifieke manier onderhouden om ervoor te zorgen dat hij zijn natuurlijke glans behoudt. Ook bij het schoonmaken van je vloer in leisteen zijn er een aantal aandachtspunten waar je rekening mee moet houden. Lees snel verder en ontdek er alles over.

Wat is leisteen?

Leisteen of schiefer is een natuursteen die bestaat uit verschillende laagjes samengeperste mineralen, zoals kwarts, mica en kleisteen. Door deze unieke structuur wordt leisteen vaak gebruikt voor smalle platen of tegels en dus ook voor vloeren binnen en buiten.

Lees ook: Soorten natuursteen: leisteen

Onderhoud van een vloer in leisteen

Vlekken en beschadigingen kun je het best voorkomen door je vloer correct te onderhouden. Dat doe je door het oppervlak zowel droog als nat te reinigen.

Leisteen droog reinigen

Het is cruciaal om je vloer regelmatig te vegen of te stofzuigen zodat stof geen kans krijgt. Bij leisteen maken stofdeeltjes of zandkorrels die over de grond schuren, namelijk krassen in je tegels. Voor je aan de slag gaat om je leistenen vloer een grondige poetsbeurt te geven, verwijder je dus het best eerst even alle stof en zand.

Leisteen reinigen met zachte zeep en water

Om je vloer daarna schoon te maken, gebruik je een dweil of een mop en een emmer zeer warm water waar je een beetje zeep bij doet. Let er wel op dat je een neutrale, zachte zeep gebruikt met een lage pH-waarde, zoals Floor Cleaner. Te zure producten kunnen je leistenen vloer namelijk beschadigen.

Gebruik dus nooit:

  • antikalkreiniger
  • schoonmaakazijn
  • chloor
  • allesreiniger

Verder is leisteen een poreuze natuursteen, waardoor hij best gevoelig is voor te veel water. Wring je dweil dus goed uit voor je de vloer ermee proper maakt.

Na het dweilen, maak je de vloer goed droog met een microvezeldoek.

Je vloer in leisteen schoonmaken

Als je per ongeluk een vlek op je leistenen vloer gemaakt hebt, is het zaak om snel te handelen – zeker als je gemorst hebt met een zure vloeistof zoals fruitsap of citroensap, die zich in de steen kan vreten. Neem een stukje keukenpapier of een zachte doek en probeer het vocht zo snel mogelijk weg te deppen. Gebruik in geen geval een schuursponsje.

Is de vloer nog vuil? Maak hem dan schoon met water en zeep zoals we hierboven beschreven.

Makkelijk onderhoud? Impregneer je leistenen vloer

Net omdat leisteen zo poreus is, is het geen slecht idee om je leistenen vloer preventief te beschermen tegen vocht en vuil door hem te laten impregneren. Daarbij wordt de vloer voorzien van een beschermlaag dat water en vuil afstoot, waardoor de tegels langer hun natuurlijke glans en schoonheid behouden.

Wil je je vloer graag door een professional laten impregneren voor een optimale bescherming? Aarzel dan niet om contact met ons op te nemen. Wij helpen je graag.