Keramische tegels reinigen is een fluitje van een cent. Daarom zijn de tegels ook zo populair en een alternatief voor natuursteen. Alles wat je nodig hebt om je keramische tegels jarenlang te laten blinken, is warm water en een ontvetter.  

Schoonmaken na plaatsing

Werden je tegels net geplaatst? Dan is het heel belangrijk dat je ze meteen poetst, nog voor je je (tuin)meubels erop zet.

Dit moet je doen om je keramische tegels grondig schoon te maken:

  • verwijder alle bouwafval,
  • stofzuig de tegelvloer
  • en geef je tegels een regelmatige poetsbeurt met een licht vochtige spons of doek om van die vervelende cementsluier af te geraken. Lees hier waarom we cementsluierverwijderaar afraden.
  • Ontvet de tegels met een sterke ontvetter
  • en spoel ten slotte alles nog eens grondig af.

Keramische tegels reinigen: Tante Kaat weet raad

Het schoonmaakproces van keramische tegels verloopt in drie stappen.

  • Stap 1: stofzuig je tegelvloer.
  • Stap 2: dweil de tegels met warm water en een scheutje ontvettende zeep.
  • Stap 3: spoel de tegelvloer af met proper (lauw) water om alle zeep- en vuilresten weg te spoelen.

Als je niet goed spoelt aan het einde van het poetsen, kunnen zeepresten op de vloer achterblijven. Maar ook die krijg je weg, met een sterke ontvetter. Zeiden we al dat keramische tegels écht weinig onderhoud nodig hebben?

Hoe reinig je de voegen van keramische tegels?

De tegels zijn natuurlijk één ding, maar er zijn ook nog de voegen waartussen zich gemakkelijk vuil en stof ophoopt. Maar ook die zijn eenvoudig schoon te maken. Gebruik een schuurborstel, nagelborstel of zelfs een tandenborstel voor het detailwerk.

Er bestaan speciale schoonmaakmiddelen om de voegen tussen je tegels proper te houden, maar een gewone ontvetter zou voldoende moeten zijn. Je kunt de straffere producten wel inschakelen bij hardnekkiger vuil.

Opgepast wanneer je je tegels kuist

Keramische tegels zijn niet poreus. Dat wil zeggen dat ze geen vloeistof absorberen, maar ook dat ‘vette’ middelen vlekken maken. Vermijd daarom te allen tijde bruine zeep, marseillezeep, lijnolie en bijenwas. Deze zepen leggen een soort film op je tegels, waardoor ze minder onderhoudsvriendelijk worden. Ook hier kan een ontvetter soelaas bieden mocht je toch met een vet product morsen.

Vlekken op keramische tegels

Keramische tegels zijn niet klein te krijgen en mag je dus te lijf gaan met elk product – behalve vette zepen. Verf van je klussende partner? Alcoholstift van je knutselende kind? Met white spirit en aceton kun je de keramische tegels reinigen om de vlekken te verwijderen. Niet vergeten: nadat je deze producten hebt gebruikt, moet je ook weer even je tegels met de ontvetter reinigen. Daarmee krijg je trouwens ook vet- en olievlekken weg.

Roestvlekken of kalkaanslag? Behandel ze op dezelfde manier als cementsluier: regelmatig poetsen met een licht vochtige doek.

Toch hardnekkige vlekken die je niet weg krijgt?

Krijg je keramische tegels toch niet proper? Of zijn ze erg beschadigd? Neem dan contact op met een van onze experts. Wij doen er alles aan om je keramische tegels te renoveren en in hun oorspronkelijke staat te herstellen.