Een terras in natuursteen is kwetsbaar en vergt redelijk wat onderhoud. Logisch, want het staat dag in dag uit bloot aan weer en wind. In dit artikel lees je hoe je het best jouw terras reinigt en je natuurstenen tegels lang mooi houdt.
Oorzaken van vuile terrastegels
Een terras dat vaak nat is, wordt sneller vuil. Goede afwatering is dan ook cruciaal. Want als de afvoer verstopt zit met dorre bladeren en ander vuil, heb jij meer werk om je tegels schoon te maken.
Daarnaast is groene aanslag van mos en algen een grote boosdoener. Na verloop van tijd ontstaat dit op zowat elk terras. Zeker op vochtige, schaduwrijke plekken komt het veel voor. Deze aanslag teistert niet alleen je tuintegels en voegen, maar ook het hout op je terras en zelfs plastic van bijvoorbeeld tuinmeubilair.
Groene aanslag duikt vooral op in de nattere periodes van het jaar. De lente is dan ook ideaal om je terras grondig aan te pakken en de groene vlekken te verwijderen.
Hardnekkig vuil voorkomen? Veeg regelmatig je terras schoon
Door je terras regelmatig te vegen, voorkom je dat er zich minuscule deeltjes stof en vuil in de structuur van de tegels nestelen. Zo behouden je terrastegels langer hun uitstraling en zijn ze makkelijker te onderhouden.
Misschien vraag je je af in welke maand je je terras moet schoonmaken? Het voorjaar is ideaal, na een natte herfst en winter. Maar vergeet ook in het najaar niet te vegen, anders wordt je lenteschoonmaak een zware karwei.
Hoe maak ik mijn terrastegels schoon?
Hoe kun je groene aanslag van je terras verwijderen? Online vind je verschillende methodes, maar die zijn niet allemaal even geschikt. Sommige producten zijn schadelijk voor het milieu en tasten de vegetatie en de bodem in je tuin aan. Of erger nog: ze beschadigen je natuursteen. Ontdek onze tips om je terrastegels te reinigen.
1. Schrobben
De beste aanpak blijft schrobben met warm water en een harde borstel. Akkoord, het duurt een tijdje en je hebt er je spieren voor nodig, maar door hard te borstelen kun je groene aanslag effectief verwijderen.
Gebruik voor deze klus een schuurborstel met een lange steel, zodat je flink wat kracht kunt zetten. Omdat de borstel snel zal slijten, kies je het best voor een houten exemplaar met een vervangbare kop en koop je een paar koppen in reserve.
2. Groene zeep
Lukt het niet goed met enkel warm water en een borstel? Probeer dan een sopje met groene zeep. Breng dit aan op je terrastegels en laat alles gedurende een nacht goed intrekken vooraleer je begint te schrobben. Deze methode is efficiënt, maar vraagt helaas wat meer tijd.
Weet wel dat groene zeep je terras spekglad maakt. Let dus goed op en vermijd uitschuivers terwijl de zeep in de tegels intrekt.
Wist je trouwens dat groene zeep ook ideaal is om je tuinmeubelen te verlossen van groene aanslag? Niet duur, maar wel heel effectief!
3. Speciale onderhoudsproducten
Om een natuurstenen vloer te reinigen, bestaan er ook speciale onderhoudsproducten. Maar vooraleer je daarmee aan de slag gaat, is het aangewezen om eerst professioneel advies in te winnen bij een specialist. Zo weet je zeker dat je het juiste onderhoudsproduct voor jouw specifiek soort tegels gebruikt.
Natuurstenen terras reinigen: wat te vermijden?
Ga je je natuurstenen terras reinigen, dan zijn bijtende schoonmaakproducten uit den boze. Vermijd absoluut:
- zout
- azijn
- chloor
- waspoeder
Gebruik daarnaast ook geen hogedrukreiniger om je natuursteen buiten schoon te maken. De tegels zijn namelijk niet goed bestand tegen de impact van de hoge druk. Door de schade die zo onderhoudsbeurt na onderhoudsbeurt ontstaat, worden je terrastegels zelfs almaar makkelijker vuil.
Zo goed als nieuw na renovatie
Is je terras na verloop van tijd erg vervuild of verweerd geworden? Zijn er hardnekkige vlekken in de natuursteen? Dan biedt natuursteenrenovatie een uitkomst. Daarbij schuren of polijsten we de steen om de tegels er weer als nieuw te laten uitzien. Neem gerust contact met ons op voor meer informatie of een offerte op maat.