Of het nu als vloer, keukenblad of accent is, marmer vormt een mooie meerwaarde in je interieur – op voorwaarde dat je je marmer goed onderhoudt, natuurlijk. Door het dagelijkse gebruik kunnen er verschillende soorten vlekken op je marmer ontstaan die allemaal een eigen reinigingsmethode hebben. In dit artikel ontdek je hoe je vergeeld marmer behandelt.

Hoe ontstaan de vlekken?

Een geelbruine sluier op je marmer kan enerzijds ontstaan door de oxidatie van het ijzer in de natuursteen. Oxidatie treedt sneller op in een vochtige en basische omgeving. Om oxidatie te voorkomen, kun je wel een aantal voorzorgsmaatregelen nemen. Zo is het beter om je marmer te verlijmen in plaats van de tegels op een mortelbed of dekvloer te plaatsen. Verder gebruik je het best niet te veel water bij het reinigen van de steen en is het slim om geen basische reinigingsproducten, zoals ontvetter, te gebruiken. Tot slot kun je je marmer beschermen door hem te impregneren en dus te voorzien van een water- en oliewerende laag.

Anderzijds kunnen gele vlekken op je marmer ook ontstaan door het verouderen van een coating of door de opbouw van vuil of zeepresten op het oppervlak. Om dit soort gele vlekken op je marmer te voorkomen, gebruik je beter geen synthetische poetsproducten.

Hoe krijg je vergeeld marmer terug wit?

Als de vergeling eerder oppervlakkig is en veroorzaakt werd door de ophoping van vuil, kun je ze wegkrijgen door je marmer grondig te reinigen. Onthou daarbij wel dat je het best niet te veel water gebruikt én dat je je moet beperken tot natuurlijke reinigingsmiddelen met een neutrale pH-waarde. Als je bijtende of zure middelen gebruikt, zul je je marmer namelijk beschadigen.

Krijg je de vergeling niet weg door de marmer grondig te poetsen of ontstonden de vlekken door oxidatie, dan is een iets grovere behandeling vereist en moet je het marmer polijsten. Je kunt opteren om dit zelf te doen, maar idealiter laat je het over aan een professional.