Natuursteen is een verzamelnaam voor heel wat unieke en natuurlijke stenen, zoals graniet, marmer, kalksteen, leisteen, … Geen wonder dus dat het soms een hele uitdaging is om de juiste steen voor uw situatie te vinden en dat u het bos door de bomen niet meer ziet. Dan is dit artikel het ideale beginpunt. Lees snel verder!

Welke natuursteen is het meest onderhoudsvriendelijk?

Omdat er zoveel soorten natuursteen bestaan, is het niet eenvoudig om deze vraag in een-twee-drie te beantwoorden. Algemeen geldt: hoe harder de steen, hoe makkelijker in onderhoud. Graniet en blauwe hardsteen zijn dus beter bestand tegen vlekken dan pakweg travertin of leisteen. Maar ook de afwerking (gemarmerd, gezoet, gepolijst, mat) van de steen speelt een belangrijke rol. Hier geldt meestal: hoe glanzender, hoe beter beschermd.

Hoe onderhoud ik natuursteen het best?

Voorkomen is beter dan genezen, en dat is niet anders voor natuursteen. Zo vermijdt u krassen het best door meubels niet rechtstreeks op uw natuursteenvloer te zetten en regelmatig te stofzuigen om het schuren van zanddeeltjes tegen te gaan. Als u een vlek maakt, is snel reageren aangewezen. Zolang de vlek niet in de steen trekt, blijft de schade meestal beperkt. Omdat heel wat types natuursteen kalkhoudend zijn, mag u in geen geval bijtende of zure schoonmaakmiddelen gebruiken. Azijn is dus uit den boze. Gebruik altijd neutrale, licht alkalische reinigers.

Waarom laat ik natuursteen het best impregneren?

Impregneren wilt zeggen dat we een extra beschermlaag aanbrengen op uw natuursteen. Zo stoot hij vuil en water af, waardoor hij beter bestand is tegen vlekken. Opgelet: dit heeft weinig zin voor natuursteen die buitenshuis ligt, omdat de beschermlaag dan erg snel slijt.

Wat is het voordeel van natuursteen ten opzichte van keramische tegels?

Natuursteen is een duurzaam en stijlvol materiaal dat bij goed onderhoud levenslang meegaat. Hoewel er tegenwoordig keramische tegels met natuursteenlook bestaan, kan er niets tippen aan de échte natuursteen. Zo kunt u een natuurstenen vloer laten renoveren waardoor die er als nieuw uitziet. Sommige soorten, zoals blauwe hardsteen, krijgen na verloop van tijd een mooie, verweerde look.

Heeft u nog vragen over natuursteen? Onze specialisten staan u graag te woord!

 

FAQ over natuursteen

Natuursteen bestaat in tal van varianten. De bekendste soorten zijn arduin (blauwe hardsteen, graniet of Belgische hardsteen), leisteen, marmer, travertin en zandsteen. Natuursteen wordt ontgonnen in een steengroeve, waarna het verzaagd en bewerkt wordt. Het materiaal is duurzaam, verkrijgbaar in verschillende vormen en ook nog eens makkelijk te onderhouden. Door z’n stijlvolle en authentieke look komt natuursteen van pas in elk interieur en voor heel wat toepassingen. Je zult sowieso versteld staan van zijn gebruiksgemak en veelzijdigheid!

Natuursteen is een materiaal waar je lang van kunt genieten. Op voorwaarde dat je de steen correct onderhoudt, weliswaar. Je mag bijvoorbeeld niet te veel water gebruiken en kiest het best voor onderhoudsproducten met een neutrale pH-waarde. (lage pH waarde = zuur en nefast voor natuursteen) Met deze tips voor het dagelijks onderhoud van je natuurstenen vloer verleng je de levensduur. Nog een gouden raad: laat de natuursteen impregneren. Door het extra beschermlaagje blijft hij langer mooi.

Op onze blog vind je meer inspiratie en tips voor een correct onderhoud.

Door je natuurstenen vloer te impregneren, breng je een bescherming aan. De steen wordt zo minder gevoelig voor water en vuil. Je kunt dus gerust je nieuwe vloer al eens impregneren, dan blijft hij langer mooi. We raden je aan om de behandeling af en toe te herhalen, onder meer om de kleur en glans te versterken.