Natuursteen is een verzamelnaam voor heel wat unieke en natuurlijke stenen, zoals graniet, marmer, kalksteen, leisteen, … Geen wonder dus dat het soms een hele uitdaging is om de juiste steen voor uw situatie te vinden en dat u het bos door de bomen niet meer ziet. Dan is dit artikel het ideale beginpunt. Lees snel verder!

Welke natuursteen is het meest onderhoudsvriendelijk?

Omdat er zoveel soorten natuursteen bestaan, is het niet eenvoudig om deze vraag in een-twee-drie te beantwoorden. Algemeen geldt: hoe harder de steen, hoe makkelijker in onderhoud. Graniet en blauwe hardsteen zijn dus beter bestand tegen vlekken dan pakweg travertin of leisteen. Maar ook de afwerking (gemarmerd, gezoet, gepolijst, mat) van de steen speelt een belangrijke rol. Hier geldt meestal: hoe glanzender, hoe beter beschermd.

Hoe onderhoud ik natuursteen het best?

Voorkomen is beter dan genezen, en dat is niet anders voor natuursteen. Zo vermijdt u krassen het best door meubels niet rechtstreeks op uw natuursteenvloer te zetten en regelmatig te stofzuigen om het schuren van zanddeeltjes tegen te gaan. Als u een vlek maakt, is snel reageren aangewezen. Zolang de vlek niet in de steen trekt, blijft de schade meestal beperkt. Omdat heel wat types natuursteen kalkhoudend zijn, mag u in geen geval bijtende of zure schoonmaakmiddelen gebruiken. Azijn is dus uit den boze. Gebruik altijd neutrale, licht alkalische reinigers.

Waarom laat ik natuursteen het best impregneren?

Impregneren wilt zeggen dat we een extra beschermlaag aanbrengen op uw natuursteen. Zo stoot hij vuil en water af, waardoor hij beter bestand is tegen vlekken. Opgelet: dit heeft weinig zin voor natuursteen die buitenshuis ligt, omdat de beschermlaag dan erg snel slijt.

Wat is het voordeel van natuursteen ten opzichte van keramische tegels?

Natuursteen is een duurzaam en stijlvol materiaal dat bij goed onderhoud levenslang meegaat. Hoewel er tegenwoordig keramische tegels met natuursteenlook bestaan, kan er niets tippen aan de échte natuursteen. Zo kunt u een natuurstenen vloer laten renoveren waardoor die er als nieuw uitziet. Sommige soorten, zoals blauwe hardsteen, krijgen na verloop van tijd een mooie, verweerde look.

Heeft u nog vragen over natuursteen? Onze specialisten staan u graag te woord!