Zandsteen heeft net zoals travertin grote poriën en is hij meestal beschikbaar in warme, zachte kleuren. Het ruwe oppervlak en zijn rustieke uitstraling maken van zandsteen een geliefd materiaal in landelijke bouwprojecten, al komt de steen evengoed tot zijn recht in strakke en moderne interieurs. Als u zandsteen correct onderhoudt, kunt u dit materiaal zowel buitenshuis als binnenshuis gebruiken.

Wat is zandsteen precies?

Zandsteen is een hard sedimentair gesteente dat grotendeels uit samengedrukte zandkorrels bestaat. Die zandkorrels worden samengehouden door kalk, grind en andere gesteentefragmenten. Afhankelijk van de precieze samenstelling varieert de kleur van grijsbruin tot bruinrood, al vergrijst de steen veelal door verwering. Door zijn grove poriën is zandsteen behoorlijk poreus, maar net zoals travertin is deze natuursteen vorstbestendig. Voor toepassingen binnenshuis is het dus aangewezen om de steen te laten impregneren, zodat hij bestand is tegen vocht en vlekken.

Mogelijke afwerkingsvormen van zandsteen

Zandsteen is van nature erg ruw, maar kan zowel verzoet als glanzend afgewerkt worden. Bij het verzoeten wordt de steen gladder gemaakt door hem te schuren. In tegenstelling tot polijsten, gaat de steen hierdoor echter niet sterk glanzen, maar vertoon hij een eerder matte glans. Het voordeel hiervan is dat het oppervlak minder glad is, wat veiliger is voor vloeren.

Kiest u voor een glanzende afwerking, dan krijgt de zandsteen een intensievere kleur, die bijvoorbeeld bij een schoorsteenmantel erg fraai oogt.

Zandsteen: ruime toepassingsmogelijkheden maar onderhoud is alles

Zandsteen is, net zoals andere natuurstenen, duurzaam en kent bovendien verschillende toepassingen. Bovendien zit het materiaal in een lagere prijsklasse dan graniet of marmer, maar dat wilt niet zeggen dat het geen even fraaie uitstraling heeft. Wist u bijvoorbeeld dat het gesteente al sinds mensheugenis wordt gebruikt als bouwmateriaal en in beeldhouwwerken?

Of u nu een terras in zandsteen wilt, een binnenvloer, een gevel of een dorpel: het kan dus allemaal. Let wel: een correct onderhoud is van cruciaal belang om lang van de rustieke looks van deze natuursteen te genieten. Zo kunt u het materiaal niet reinigen met zure of bijtende producten, omdat het kalk bevat. Sterk vervuilde zandsteen is moeilijk schoon te maken, maar natuursteenrenovatie biedt in dat geval soelaas. In geen tijd ziet uw zandsteen er zo goed als nieuw uit.

Hebt u nog vragen over zandsteen? Onze specialisten helpen u graag verder.