Zandsteen heeft net zoals travertin grote poriën en komt meestal voor in warme, zachte kleuren. Deze natuursteen kent zowel binnen als buiten heel wat toepassingen. We zetten er enkele op een rijtje.

 

Wat is zandsteen precies?

Zandsteen is een hard sedimentair gesteente dat grotendeels uit samengedrukte zandkorrels bestaat. Die zandkorrels worden samengehouden door kalk, grind en andere gesteentefragmenten.

Afhankelijk van de precieze samenstelling varieert de kleur van zandsteen van grijsbruin tot bruinrood, al vergrijst de steen veelal door verwering.

Door zijn grove poriën is zandsteen behoorlijk poreus, maar net zoals travertin is deze natuursteen meestal wel vorstbestendig.

 

Mogelijke afwerkingsvormen van zandsteen

Zandsteen is van nature erg ruw, maar kan zowel verzoet als glanzend afgewerkt worden.

Bij het verzoeten wordt de steen gladder gemaakt door hem te schuren. In tegenstelling tot polijsten, gaat de steen hierdoor niet sterk glanzen, maar vertoon hij een eerder matte glans. Het voordeel hiervan is dat het oppervlak een meer landelijke uitstraling krijgt, wat vandaag zeer trendy is.

Kies je voor een glanzende afwerking, dan krijgt de zandsteen een intensievere kleur. Dat oogt bijvoorbeeld bij een schoorsteenmantel erg fraai.

 

Zandsteen: ruime toepassingsmogelijkheden

Zandsteen behoort tot een lagere prijsklasse dan graniet en marmer, maar is toch duurzaam en heeft een luxueuze uitstraling. Als je zandsteen juist onderhoudt, kun je dit materiaal zowel buitenshuis als binnenshuis plaatsen zonder problemen.

Het ruwe oppervlak en de rustieke uitstraling maken van zandsteen een geliefd materiaal in landelijke bouwprojecten, al komt de steen evengoed tot zijn recht in strakke en moderne interieurs.

Zandsteen kan dienen voor onder meer:

  • gevels
  • binnenvloeren
  • terrassen
  • dorpels
  • schoorsteenmantels
  • …

Ook wordt zandsteen al sinds mensheugenis gebruikt voor beeldhouwwerken.

 

Onderhoud is alles

Een correct onderhoud is cruciaal om lang van zandsteentegels te genieten. Omdat zandsteen kalk bevat, kun je het niet reinigen met zure of bijtende producten.

Door de grove poriën van zandsteen dringt vuil makkelijk door het oppervlak. Voor toepassingen binnenshuis is het dan ook aangewezen om de steen te laten impregneren, zodat hij bestand is tegen vocht en vlekken.

Sterk vervuilde zandsteen is moeilijk schoon te maken, maar een renovatie biedt soelaas. In geen tijd ziet je zandsteen er dan weer zo goed als nieuw uit.

Hebt je nog vragen over zandsteen? Onze specialisten helpen je graag verder.