Natuursteen renoveren: wat zijn de mogelijkheden?

Natuursteen is een duurzaam, slijtvast en veelzijdig materiaal dat je interieur laat stralen. Maar na verloop van tijd kunnen tegels of keukenbladen beschadigd raken, verkleuren of er afgeleefd uitzien. Gelukkig is er een oplossing: de natuursteen renoveren. Wanneer is dat écht nodig en wat zijn de opties? Wij delen ons professioneel advies om jouw natuursteen er weer als nieuw te laten uitzien.

Advies op maat nodig?

Contacteer ons

Is jouw natuursteen aan renovatie toe?

Koffievlekken op het keukenblad, vetvlekken na een barbecue, krassen op je tegels door meubels of scheuren in het terras door hitte … Natuursteen krijgt wat te verduren. Hoewel je tegels of aanrechtblad uit dit harde materiaal wel tegen een stootje kunnen, is schade nooit volledig uitgesloten. Niet voor elke imperfectie is een natuursteenrenovatie een must.

Natuursteenrenovatie is niet nodig bij …

 • kleine krassen, deuken of slijtage: een vloer of keukenblad uit natuursteen wordt intensief gebruikt, logisch dus dat er op termijn gebruikssporen zijn. Normale slijtage hoef je niet meteen aan te pakken.
 • oppervlakkige vlekken of vuil: een beetje water en zachte zeep met een lage pH-waarde doen al heel veel.
 • enkele kapotte voegen: een losse voeg kan leiden tot schade aan je natuursteen. Als het voegsel slechts hier en daar loskomt, kun je dat herstellen zonder renovatie.

Natuursteenrenovatie is wel aangeraden bij …

 • ernstige beschadigingen: een ongelukje, met diepe krassen, scheuren of lelijke vlekken als gevolg? Je natuursteen renoveren is aanbevolen om het oppervlak in al z’n glorie te herstellen.
 • verkleuring: de zon of vloeistoffen kunnen je natuursteen ontsieren, maar natuursteenrenovatie brengt raad.
 • hardnekkig vuil: krijg je de groene aanslag of cementsluier niet meer van je terrastegels? Dat verhelpen we door het toplaagje af te slijpen (polijsten) en een nieuwe beschermlaag aan te brengen (impregneren).
 • frisse look: door een nieuwe coating aan te brengen, krijgt je hardsteen een nieuwe uitstraling en stijl. Er zijn verschillende bewerkingstechnieken om natuursteen bijvoorbeeld meer te doen glanzen of net matter te maken.

Welk type vloer heb jij?

Elk type natuursteen heeft z’n eigen kenmerken en gevoeligheden. Daarmee moet je zeker rekening houden voor een mooi, duurzaam en degelijk resultaat. Zo is marmer vrij gevoelig voor vlekken en kringen, dus is een nauwgezet onderhoud noodzakelijk. Ook travertin en zandsteen zijn poreuze en gevoelige materialen waarmee je extra moet opletten.

Leisteen is daarentegen niet poreus en heeft een ruw uiterlijk, maar kan snel dof worden bij een verkeerd onderhoud. Blauwe hardsteen veroudert dan weer mooi, maar je ziet al snel kleurverschillen op plekken waar je vaak loopt. Graniet, ten slotte, is goed bestand tegen vloeistoffen, maar je moet wel oppassen met zure of bijtende producten.

Daarnaast zijn keramische en porseleinen tegels populaire alternatieven voor natuursteen. Die gaan heel lang mee, maar bij intensief gebruik zullen ook deze steensoorten slijten.

Natuursteen renoveren: wat kun je zelf doen?

Een goed onderhoud is de basis van een mooie natuursteen. Wekelijks stofzuigen is een must om te voorkomen dat zand, steentjes en ander vuil krassen maken op je tegels. Ga je dweilen, dan mag je zeker niet te veel water gebruiken. Dat kan namelijk in de steen dringen. Vermijd ook absoluut bijtende, schurende of vethoudende producten. Je zet het best neutrale, licht alkalische reinigers bij je poetsgerief.

Daarnaast hebben we nog tips om krassen en vlekken te vermijden: gebruik bijvoorbeeld altijd een snijplank op je keukenblad en voorzie beschermende pads onder de poten van meubels. Maakte je toch een vlek? Dep die dan zo snel mogelijk droog met een zachte, droge doek. Wrijf daarna nog eens over de plek met een licht vochtige vaatdoek en droog alles goed af.

Wanneer kiezen voor professionele natuursteenrenovatie?

Om je natuursteen beter bestand te maken tegen water of vuil, doe je er goed aan om je tegels of aanrechtblad preventief te beschermen. Impregneren is dan de boodschap, maar dat laat je maar beter aan een professional over. Die kan ook helpen bij krassen, scheuren, vlekken, verkleuring en meer.

Je natuursteen door ons laten renoveren, heeft tal van voordelen:

 • Expertise: elke vloer is anders. Wij kennen alle technieken en hebben alle materialen in huis om jouw vloer weer op-en-top te laten schitteren.
 • Snel: we kunnen de meeste vloeren op één dag renoveren.
 • Efficiënt: onze machines maken weinig lawaai en onze methodes produceren amper stof.
 • Goedkoper dan vervangen: je natuursteen uitbreken én een nieuwe vloer leggen, is een dure klus.
 • Duurzaam: natuursteen is een waardevol materiaal, dat niet eindig beschikbaar is. Door je bestaande natuursteen te renoveren, spaar je het milieu, maar behoud je de waarde ervan.

CONTACTEER ONS VOOR ADVIES

Niet helemaal zeker of jouw natuursteen toe is aan renovatie? Wij beoordelen graag jouw tegels of keukenblad. Neem dus gerust volledig vrijblijvend contact op om een afspraak te maken.

Loading

Natuursteen renoveren: een stappenplan

Je natuursteen renoveren klinkt ingrijpender dan het in werkelijkheid is. Voor we beginnen, maken we eerst graag kennis met jou en natuurlijk je natuursteen. Als je de schade zonder grondige renovatiewerken kunt aanpakken, laten we je dat uiteraard weten.

Is renovatie aangewezen? Dan werken we in vijf stappen.

 1. Schuren: we verwijderen de beschadigde toplaag tot alle krassen, vlekken, verkleuringen en oneffenheden verdwenen zijn. Om de voegen extra te reinigen, passen we een stripmethode toe (als dat nodig is).
 2. Polijsten (natte methode): we maken de natuursteen glad, tot de kleur en glans weer helemaal goed zitten.
 3. Reinigen: we maken je vloer, plinten en/of keukenblad grondig schoon.
 4. Polijsten (droge methode): we laten de glans volledig tot z’n recht komen.
 5. Impregneren: we brengen een vuil- en waterafstotende laag aan om je natuursteen beter te beschermen. Vloeistoffen dringen dan minder snel door en vuil kan zich moeilijker hechten.

Is er te veel schade en is het niet meer mogelijk om je natuursteen te renoveren? Ook dan mag je van ons eerlijk advies verwachten.

Straffe realisaties

Ik heb jullie gecontacteerd nadat er white spirit op mijn vloer was gekomen. Dankzij jullie info en door snel te handelen is de schade beperkt gebleven en was geen behandeling nodig. Bedankt voor de goede service.

Agnes

We willen jullie laten weten dat onze keukenvloer vandaag op een geweldige manier is hersteld. Jullie medewerker was al vroeg aanwezig en heeft dat fantastisch gedaan. Proficiat.

Roger M.

Op uitzonderlijk korte termijn (minder dan 1 week) van eerste contact naar feilloze uitvoering op 1 dag door een team van 4 vakmensen die even professioneel als vriendelijk waren. Een 100-tal vierkante meter natuurstenen vloer van 30 jaar oud ziet er nu als nieuw uit. Top job.

Bart D.W.