Natuursteenrenovatie: wat is het en hoe gaan we te werk?
Natuursteen oogt bijzonder fraai en biedt een grote meerwaarde, zowel voor je interieur als voor je terras. Door je vloer, trap, werkblad of douchebak in natuursteen correct te onderhouden, zorg je ervoor dat je er lang van kunt genieten. Krijg je toch te maken met slijtage, krassen, vlekken of andere soorten vervuiling? Dan is het gelukkig mogelijk om natuursteen te renoveren. In dit artikel ontdek je de verschillende mogelijkheden.
Wat is natuursteen?
Naast onder meer zand, grind en klei is natuursteen een van de verschillende soorten materialen waaruit onze aardkorst is opgebouwd. Natuursteen wordt ontgonnen in een steengroeve, verzaagd en bewerkt, waarna het gebruikt kan worden voor tal van toepassingen. Natuursteen is bijzonder populair omwille van zijn stijlvolle en authentieke look, maar daarnaast biedt dit materiaal nog tal van andere voordelen. Zo is het erg duurzaam, verkrijgbaar in verschillende vormen en makkelijk te onderhouden.
Natuursteen bestaat in tal van variëteiten en kan op verschillende manieren ingedeeld worden. Bekende soorten natuursteen zijn onder meer arduin (blauwe hardsteen of Belgische hardsteen), leisteen, marmer, travertin en zandsteen.
Natuursteen onderhouden
Als je het onderhoud van natuursteen correct aanpakt, valt het bijzonder goed mee. Uiteraard vergt niet elk type natuursteen dezelfde aandacht. Zo zijn travertin en leisteen bijvoorbeeld poreuzer en dus gevoeliger voor vlekken dan hardere natuursteensoorten zoals graniet, marmer en blauwe hardsteen.
Sowieso geldt de regel ‘Voorkomen is beter dan genezen’.  Schade die je vermijdt, hoef je niet te herstellen.
- Voorkom krassen in je vloer in natuursteen door een tapijtje te leggen en onder de poten van je zetel beschermende pads te voorzien.
- Snijd nooit rechtstreeks op je aanrecht in natuursteen, maar gebruik een snijplank. Ook onderleggers zijn geen overbodige luxe.
- Heb je een vlek gemaakt? Reageer dan onmiddellijk: dep de vlek droog met een zachte doek, ga er daarna over met een licht vochtige dweil of vaatdoek en droog ten slotte alles goed af.
- Gebruik altijd neutrale, licht alkalische reinigers om je natuursteen te poetsen. Bijtende schoonmaakproducten zijn uit den boze! Ook vethoudende zeep vermijd je best, omdat die een vuile film op je natuursteen kan achterlaten.
We hebben voor jou ook enkele nuttige richtlijnen voor het reinigen van natuursteen op een rijtje gezet.
Natuursteen impregneren
Wist je dat je ook preventieve maatregelen kunt nemen om natuursteen te beschermen? Door je natuursteen te impregneren – dit wordt ook hydrofoberen genoemd – maak je hem beter bestand tegen water, vuil en zuren.
Impregneren is het aanbrengen van een waterafstotende vloeistof, die diep in de poriën van de steen doordringt en op die manier een beschermende laag vormt. Het resultaat? Vocht kan minder diep in de steen doordringen en vuil hecht zich minder snel vast.
Als je jouw natuursteen laat impregneren, wordt het onderhoud nóg een stuk makkelijker. Voor intensief gebruikte oppervlaktes in natuursteen, zoals de vloeren in openbare ruimtes, is impregneren zelfs een absolute must.
Natuursteen in je keuken
Natuursteen is erg populair in keukens. Vooral een aanrechtblad in graniet kan een bijzonder fraaie blikvanger zijn die je keuken naar een hoger niveau tilt. Weet je niet welke natuursteen jij in je keuken hebt? Doe dan even onze test.
Ook geven we je graag nog enkele tips voor het onderhoud van een keukenblad in blauwe hardsteen en vertellen we je wat je kunt doen bij vetvlekken en krassen.
Natuursteen in je badkamer
Ook in de badkamer tref je vaak natuursteen aan, denk bijvoorbeeld maar aan vloertegels, wandtegels of een wastafel in natuursteen. Weet je nog niet welke steen het best zou passen in jouw badkamer? Dan kan ons artikel jou misschien inspireren.
In een badkamer, waar natuursteen af te rekenen krijgt met (kalkrijk) water, shampoos en zepen, is het onderhoud des te belangrijk. Zo is het cruciaal om te weten dat antikalkmiddelen je natuursteen lelijk kunnen beschadigen.
Een trap in natuursteen
Een trap in natuursteen kan het pronkstuk van jouw woning zijn. Wat dacht je bijvoorbeeld van een statige wenteltrap of een eigentijdse, strakke trap? Omdat een trap intensief gebruikt wordt, is impregneren een overbodige luxe en is een aangepast onderhoud uiteraard cruciaal.
Een terras in natuursteen
Niet alleen in je interieur, maar ook buiten rond je huis biedt natuursteen een grote meerwaarde. Zo zijn tegels in natuursteen geknipt voor je terras of om rond je zwembad te leggen. Voor buitentoepassingen zijn blauwe steen en graniet erg populair.
Ook terrastegels moet je uiteraard goed onderhouden én beschermen tegen de wisselende weersomstandigheden.
Hoe worden de verschillende soorten natuursteen gerenoveerd?
Als specialist in natuursteenrenovatie doen wij er alles aan om jouw pronkstukken terug in hun oude glorie te herstellen. Afhankelijk van het type natuursteen, gaan we op een andere manier tewerk.
Arduin (blauwe hardsteen)
We herstellen de oorspronkelijke glans van blauwe hardsteen in drie fases. Eerst worden alle krassen, vlekken en oneffenheden weggeschuurd. Vervolgens polijsten we het oppervlak, waarna we een nieuwe beschermlaag aanbrengen.
Leisteen
Bij leisteen kunnen we alle krasjes mooi wegpolijsten en de steen zijn oorspronkelijke glans teruggeven.
Marmer
Bij marmer schuren we eerst alle oude beschermlagen weg. Ook krassen, matte stukken en dieper gelegen vervuilingen werken we weg door te schuren. Grotere oneffenheden kunnen we wegslijpen en vervolgens opvullen met een tweecomponentenhars. Daarna polijsten we het marmer om het mooi te laten glanzen. Als laatste brengen we een beschermlaag (sealer) aan of impregneren we het marmer.
Travertin
Bij travertin worden de poriën vaak dichtgemaakt met een vulmiddel. Als deze gaatjes door langdurig gebruik van de steen opnieuw tevoorschijn komen, kunnen we ze vullen met epoxyhars.
Zandsteen
Zandsteen kan zowel verzoet als glanzend afgewerkt zijn. Beide types kunnen wij renoveren. We verwijderen alle vlekken, krassen en beschadigingen, waarna we de zandsteen impregneren en in zijn vroegere staat herstellen.
Afrekenen met cementsluier
Een apart probleem dat kan voorkomen bij tegels in natuursteen is cementsluier. Als de tegels niet zorgvuldig worden gevoegd, kan het gebeuren dat er een restant van de cement op de steen achterblijft. Gelukkig is het mogelijk om cementsluier te verwijderen.  Als je er snel bij bent, kun je zo’n sluier zelf wegvegen met een vochtige doek. Heeft de cement zich al aan de tegel gehecht? Probeer de sluier dan niet te verwijderen met chemische producten die de tegels kunnen beschadigen, maar schakel professionele hulp in.
Hoeveel kost de renovatie van natuursteen?
Wellicht vraag je je af met welke prijs je rekening moet houden om de beschadigde natuursteen bij jou thuis te laten renoveren. Het antwoord op die vraag is dat we je helaas geen standaardprijs kunnen noemen. Na afspraak komen we bij jou langs om de schade ter plaatse vast te stellen en op basis daarvan maken we voor jou een offerte op maat. Elke situatie is anders en afhankelijk van het werk en de technieken en producten die we gebruiken, kunnen we jou een prijsvoorstel doen.
Wil je graag een afspraak maken? Aarzel dan niet om contact met ons op te nemen.
Veelgestelde vragen over natuursteen
Natuursteen bestaat in tal van varianten. De bekendste soorten zijn arduin (blauwe hardsteen, graniet of Belgische hardsteen), leisteen, marmer, travertin en zandsteen. Natuursteen wordt ontgonnen in een steengroeve, waarna het verzaagd en bewerkt wordt. Het materiaal is duurzaam, verkrijgbaar in verschillende vormen en ook nog eens makkelijk te onderhouden. Door z’n stijlvolle en authentieke look komt natuursteen van pas in elk interieur en voor heel wat toepassingen. Je zult sowieso versteld staan van zijn gebruiksgemak en veelzijdigheid!
Is je natuursteen beschadigd of afgeleefd? Dan hoef je je tegels niet meteen te vervangen. Renovatie is dan een duurzame en goedkopere optie. Wij helpen je graag verder! We hebben al meer dan vijftig jaar ervaring en zijn dus de ideale partner voor de renovatie van je natuursteen. Vraag vandaag nog een gratis offerte aan.
Natuursteen is een materiaal waar je lang van kunt genieten. Op voorwaarde dat je de steen correct onderhoudt, weliswaar. Je mag bijvoorbeeld niet te veel water gebruiken en kiest het best voor onderhoudsproducten met een neutrale pH-waarde. (lage pH waarde = zuur en nefast voor natuursteen) Met deze tips voor het dagelijks onderhoud van je natuurstenen vloer verleng je de levensduur. Nog een gouden raad: laat de natuursteen impregneren. Door het extra beschermlaagje blijft hij langer mooi.
Op onze blog vind je meer inspiratie en tips voor een correct onderhoud.
Het kan zijn dat er na het voegen nog cementsluier – restant van cement – achterblijft op de natuurstenen tegels in je huis of op je terras. Als je er snel bij bent, kun je het restant met een vochtige doek afkuisen. Dat kun je enkel meteen na het voegen doen.
Merk je daarna nog cementsluier op? Dan is het moeilijker te verwijderen en moet je heel nauwkeurig te werk gaan. Gebruik geen ruwe spons of chemische producten. Omdat er voor elke soort tegel specifieke methodes zijn om de cementsluier te verwijderen, val je het best terug op de expertise van een professional.